La Falla Plaça de Jesús ha fusionat la festa fallera amb la divulgació científica

La Universitat de València ha col·laborat amb la comissió fallera en la creació d’una aplicació mòbil, la qual ha permès als visitants de la falla explorar un cervell virtual mitjançant la interacció amb el monument faller en forma de neurona. A més, s’han organitzat xerrades de personal investigador de primer ordre i tallers per a tots els públics.

El monument ha sorprès als visitants en aquestes falles de 2018 per la seua peculiaritat. La seua estructura representava unes enormes neurones ideades per l’artista faller Ramon Solaz. Aquestes han suposat una innovació en la seua execució ja que no estaven pintades, sinó que han sigut recobertes amb microfotografies reals de neurones procedents de laboratoris d’arreu del món.

Neurofalla de la Plaça de Jesús.
Obra de Ramón Solaz.

Aquest any, l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (IRTIC) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE- UV) han creat per a la Falla Plaça de Jesús l’aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ amb la qual s’ha utilitzat la realitat augmentada per interaccionar amb la falla. Aquesta aplicació, que combina els elements tangibles de la falla amb altres virtuals que afegeixen informació, permet saber sobre les darreres troballes científiques en el camp de la neurociència.

A més, la falla experimental de Jesús ha volgut integrar la “Neuromascletà” a la seua programació fallera. Aquest esdeveniment ha consistit en una sèrie de xerrades i tallers relacionats amb la divulgació científica de les neurones i el cervell, obertes a qualsevol tipus de públic. L’acte sorgeix en 2016 iniciat per la investigadora Carmen Agustí i l’investigador Juan Nacher, de la Universitat de València, com una forma de col·laborar en les activitats de la setmana del coneixement del cervell. Aquesta fita es commemora cada any a nivell mundial en més de 70 països i no s’havia celebrat fins ara a València, ja que el fet de coincidir amb el període d’aquestes festes ho converteix en una tasca complicada.

Emmarcat en el que han batejat com el Projecte Sinapsis, aquesta associació cultural fallera té dos objectius fonamentals. D’una banda, fer arribar al públic el coneixement científic actual envers les neurones i el cervell. I d’altra banda lluitar contra l’exclusió social i els estigmes que arrosseguen les persones amb malalties relacionades amb el sistema nerviós. Aquests dos propòsits es materialitzen en distintes activitats, totes elles obertes al públic.

La falla compta anualment amb un llibret que mostra la programació de les activitats organitzades per a aquesta festivitat. Enguany, les investigadores de la Universitat de València i falleres de la Falla Plaça de Jesús, Lucia Hipólito i Yolanda Campos, junt a Juanjo Medina, han coordinat l’edició del dossier i han optat per donar-li un disseny que emula el d’una revista científica. “Sinapsis” és el títol d’aquest llibre, el qual ha comptat amb una col·lecció d’articles de divulgació científica que parlen de distintes temàtiques. A les publicacions han participat professores i professors de la Universitat de València com Enrique Lanuza, Luis Granero i Ana Lloret, entre altres.

El monogràfic comença il·lustrant la vida de Ramón y Cajal, qui, a banda de Premi Nobel, va ser catedràtic de la Universitat de València, envers la seua tasca com a investigador del sistema nerviós. El segueixen altres textos que parlen sobre trastorns mentals, el sentit de l’olfacte, testimonis de persones amb addiccions i, fins i tot, articles d’investigació sobre les festes falleres al llarg de la història o sobre les manifestacions socials festívoles que utilitzen el foc com a element principal. L’originalitat d’aquesta iniciativa ha fet que la Generalitat Valenciana li atorgue el sisè premi per la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit festiu.

Portada del llibret faller,
fent recreació d’un disseny propi d’una
revista científica.

El Projecte Sinapsis ha sigut guardonat amb el tercer Premi Caliu, promogut per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, el qual està destinat a assignar-se a les falles integrades en la Junta Central Fallera. Amb ell, la institució ha premiat a la Falla Plaça de Jesús per treballar per la inclusió social, la igualtat i la diversitat. A més, ha rebut un premi de la Federació de Societats de Neurociència i de DANA Foundation.

Pàgina web de la Falla Plaça de Jesús:

Falla Plaça Jesús

Print Friendly, PDF & Email

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *