Imatges per crear consciència sobre el canvi climàtic

L’exposició fotogràfica ‘Objectius pel canvi’ mostra les conseqüències d’aquesta problemàtica que afecta la societat a nivell mundial

“Eres conscient de la necessitat que té el planeta de ser escoltat i cuidat?”. Amb aquesta pregunta, la fundació València Clima i Energia donava eixida al concurs de fotografia ‘Objectius pel canvi’. La finalitat d’aquest és fer reflexionar la població sobre la problemàtica mediambiental a través de les imatges.

Fenòmens com l’extrema sequera que es viu en determinades zones del territori espanyol, els refugiats ambientals, les inundacions o la desaparició d’espècies animals són alguns dels temes que arrepleguen les més de 30 fotografies guanyadores del concurs. Totes elles capten a la perfecció el impacte que el canvi climàtic està causant en el planeta.

El guanyador en la categoria de Reportatge fou el fotògraf Pablo Chacón per la seua obra ‘Gástrico’. El seu treball reflexiona sobre la contaminació marina mitjançant els objectes encontrats en animals morts al Mar Mediterrani. “Porte anys treballant amb objectes relacionats amb la mort. Vaig veure que la forma de sintetitzar l’idea de la mort d’animals provocats pels plàstics era traient-los directament del seu estómac”, assenyala Chacón.

Part de l’obra ‘Gástrico’, del fotògraf Pablo Chacón.- Font pròpia

Beatriz Rivas va ser la guardonada en la categoria de Instagram amb el seu projecte ‘AridA’, obra que mostra la situació d’extrema escassesa d’aigua en la que es troba el territori espanyol. “Un fet que em va impressionar molt fou veure el naixement del riu Segura completament sec en hivern i aleshores em vaig adonar que el problema era estructural i que havia de parlar de tot allò, de les causes i de les conseqüències”, afirma Rivas.

En l’última categoria del concurs, Reptes, el guanyador fou Alberto Barba pel seu treball ‘Kivalina’. Aquest projecte mosta l’actual estat de la ciutat Kivalina, situada a Alaka, la qual té una població de 400 esquimals Iñupiat. Els habitants d’aquesta zona de difícil accés seran els pròxims desplaçats pel canvi climàtic als Estats Units. Seran uns nous refugiats mediambientals.

Imatges de treball ‘Kivalina’, del fotògraf Alberto Barba.- Font pròpia

Després de tres mesos de concurs, on més de 100 professionals del món de la fotografia participaren, el jurat, format pel fotògraf Pedro Armestre, Igers Valencia, Las Naves, Photon  Festival i València Clima i Energia, van escollir els 14 projectes que més els cridaren l’atenció.

Las Naves acull l’exposició fotogràfica ‘Objectius pel canvi’ fins al pròxim 15 de març. Junt al treball dels tres guardonats, també s’exposen les imatges dels 11 finalistes, els quals són Francisco Montesinos, Berta López, Jesús García, Raúl Moreno, Rafa Beladiez, Antonio Pascual, Carlos Villodres, José Luis Peréz, Francisco Javier Rodríguez, Jaime Charles Bernís i  Emilio Andrés.

Print Friendly, PDF & Email

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *